
Noile tarife de referinta pentru politele RCA publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sunt mai mari cu pana la 30% fata de cele publicate in luna iulie 2024.
Amintim ca din luna iulie tarifele au inceput sa fie calculate in functie de puterea motorului, si nu de capacitate cilindrica. De asemenea, soferii au fost impartii pe doua regiuni: Bucuresti – Ilfov si restul judetelor tarii.
Se observa diferente considerabile intre tarifele platite de soferii din Capitala si cei din restul tarii. De exemplu, un sofer din Bucuresti / Ilfov, care are cel mult 30 de ani si conduce o masina cu o putere de maxim 50 kW, este de 3.571 de lei, in timp tariful pentru acelasi sofer din restul judetelor este de 2.055 de lei. Iar pentru o masina de peste 300 kW, tarifele ajung la 5.240 de lei in Capitala vs 3.726 de lei in restul judetelor.
Noile tarifele de referinta, publicate in ajun de Craciun, arata astfel:



”Tarifele de referinta estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, in general, intr-un interval rezonabil fata de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferente, acestea sunt justificate de evolutia expunerii la risc si/sau de evolutia daunalitatii si/sau a factorilor de incarcare”, precizeaza ASF.
Conform ASF, segmentele de tarif au fost construite tinand cont de urmatoarele caracteristici referitoare la:
– Persoana asigurata: tipul asiguratului (persoana fizica sau persoana juridica), varsta asiguratului (pentru persoane fizice);
– Caracteristicile vehiculului: puterea motorului (kW), numarul de locuri pe scaune, capacitatea motorului (CMC), puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg);
– Zona geografica (grupe de judete).
Pentru stabilirea tarifelor de referinta, au fost facute analize statistice detaliate referitoare la principalele masuri de risc:
– frecventa daunelor, calculata ca raport intre numarul de daune si expunerea la risc;
– severitatea daunelor, calculata ca raport intre costul total al daunelor si numarul daunelor inregistrate;
– prima de risc, calculata ca produs intre frecventa si severitatea daunelor.
In functie de evolutia statistica a frecventei si severitatii daunelor pe diferite segmente de risc, s-a testat calibrarea modelului de risc pentru omogenitatea segmentelor de risc rezultate si a factorilor de risc (predictori liniari), precum:
– puterea motorului (kW) pentru vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri;
– varsta asiguratului pentru vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri/ persoane fizice;
– zona/regiunea geografica: Bucuresti/Ilfov, Restul judetelor;
– masa vehiculului (kg) pentru vehicule destinate transportului de marfa.
Perioada de referinta pentru datele istorice utilizate atat in cadrul analizelor statistice cat si in determinarea primei de risc de baza, a factorilor de incarcare si a tarifului de referinta (sau prima bruta de referinta) este reprezentata de ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referinta, in speta perioada 1 iulie 2019 – 30 iunie 2024.